Den pantsatte Bondedreng

Den pantsatte Bondedreng tager sin begyndelse på den skæbnesvangre terminsdag, hvor stykkets vidtløftige hovedperson, hr. Leerbeutel, forgæves forsøger at skaffe sig penge til terminen. Sammen med sin makker ud i bedragerikunsten, Pernille, indleder han et ”Skielmstykke”, der får byens handlende til at tage en enfoldig bondedreng for fornem Paltz-Greve. Selv tager hr. Leerbeutel rollen som hofmester på sig, og med denne titel er byens handlende nu langt mere velvillige til at låne ham penge og værdifulde genstande. Bondedrengen tager intetanende rollen på sig, men når regningen skal betales – og det skal den jo – så har vi balladen.

Ludvig Holberg var kendt for på morsom vis at moralisere over for sin samtid og herved forhåbentlig lære befolkningen noget om sig selv. Den pantsatte Bondedreng er da også både en historie om en stakkels bondedreng, som nær mister livet pga. sin godtroenhed, men i lige så høj grad en historie om de folk omkring ham, som i ren forblændelse af udsigten til rigdom mister deres gode dømmekraft.

Selv om Holbergs komedie om bondefangeri snart har 300 år på bagen, er det Teaterselskabet PSVs overbevisning, at denne komedie også kan give et moderne publikum noget med på vejen. Vi står i dag i en finanskrise, hvor utallige mennesker har fået noget i klemme – og hvem husker ikke Stein Baggers udspekulerede “skielmstykke”? Forestillingen er derfor både god for lattermusklerne og for vores selvopfattelse – ganske som Holberg havde tiltænkt det.

AJK

– Besøg os på f Copyright © 2025 teaterselskabet.dk – Design: werk.dk